Menu

Pharmkuchnia

Kuchnia i farmacja

3 sposoby na puree z soczewicy czerwonej

pharmkuchnia

Sposób 1

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie dodajemy ją do garnka z gotującą się wodą (woda powinna "wystawać" nad soczewicę ok 1cm). Soczewice gotujemy około 20 minut mieszając ja kilkukrotnie podczas gotowania. Gdy soczewica zacznie się rozpadać dodajemy do niej masło, sól, pieprz, paprykę i czosnek.
  2. Jeśli pozostaną ziarna soczewicy możemy ją zblendować bądź utrzeć tłuczkiem do ziemniaków.

Sposób 2:

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli białej
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie dodajemy ją do garnka z gotującą się wodą (woda powinna "wystawać" nad soczewicę ok 1cm). Soczewice gotujemy około 20 minut mieszając ja kilkukrotnie podczas gotowania. Gdy soczewica zacznie się rozpadać dodajemy do niej masło, sól, pieprz, zioła, czosnek. i cebulę. Całości mieszamy a następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Jeśli pozostaną ziarna soczewicy możemy ją zblendować bądź utrzeć tłuczkiem do ziemniaków.

Sposób 3

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

 Wykonanie:

  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie dodajemy ją do garnka z gotującą się wodą (woda powinna "wystawać" nad soczewicę ok 1cm). Soczewice gotujemy około 20 minut mieszając ja kilkukrotnie podczas gotowania. Gdy soczewica zacznie się rozpadać dodajemy do niej masło i przyprawy.
  2. Jeśli pozostaną ziarna soczewicy możemy ją zblendować bądź utrzeć tłuczkiem do ziemniaków.

Smacznego!

 

© Pharmkuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci